Pred 25 leti, ko so svetu vladali japonski superšportni motocikli, so pri Ducatiju predstavili preprost slečen motocikel, ki je razkazoval svoj palični okvir in zračno hlajeni dvovaljni pogonski agregat ter ponovno obudil zanimanje svetovne javnosti za slečene motocikle. V vsem tem času je krojil razred »nagcev« in se razvil v pravega slečenega športnika.

 

Model 821 sodi v sredino ponudbe in je bil predstavljen leta 2014, v letošnjo sezono pa vstopa nekoliko spremenjen in posodobljen. Prenova je bila osredotočena tako na dizajn, kot tudi na pogonski agregat, ki se je uskladil z normami Euro 4, posledično pa plačal ceno za čistejši izpuh s tremi konjskimi močmi. Izguba moči pa se pozna pri bolj enakomerni krivulji motornega navora, kar ga naredi uporabniku prijaznejšega za vožnjo. Kljub spremenjeni motorni elektroniki pa zvok dvovaljnika še vedno ostaja prepoznaven in se odlično poda karakterju motocikla. Pohvaliti moramo tudi menjalnik, saj je menjavanje prestav tekoče in gladko.  Kar se tiče dizajna so največje spremembe vidne na rezervoarju goriva, sprednjem žarometu, ki je povzet po modelu 1200 ter izpušnih ceveh. Povsem nov je osrednji zaslon TFT, ki svojo grafiko spreminja glede na izbrano nastavitav motorja (urban, touring, sport).

 

Letošnje posodobitve predvsem na varnostni elektroniki pa ga delajo le še boljšega in ga oddaljujejo od konkurence. Tako ostaja odlično vozen, vsakdanje uporaben  motocikel z dovolj moči tudi za vožnjo po dirkališču, kjer voznik lahko prosto uživa v zmogljivostih motocikla. Karizme in prepoznavnosti mu tudi ne manjka, saj je monster samo eden in edini in to se čuti, saj nismo mogli prezreti poželjivih pogledov mimoidočih. Novi monster 821 bo zagotovo pripomogel, da se bo številka prodanih motociklov v preteklih 25 letih iz več kot 290.000 povzpela na zavidljivih 300.000 in več, kar je za en sam model zavidanja vreden podatek.

besedilo: Aleš Tomažič, fotografije: Blaž Kordelič