Pogovarjali smo se z dr. Škorjancem, estetskim zobozdravnikom, članom BACD in AACD, da bi izvedeli katere sodobne postopke se uporablja za ustvarjanje lepih  popolnih nasmehov.

 

Nasmeh je ena od prvih stvari, ki jih na človeku opazimo, naj bo to v družbi med prijatelji, v službi ali na poslovnem sestanku. Zdravi in beli zobje polepšajo naš nasmeh in nas pomladijo, kar pripomore k samozavesti in k temu da pustimo nepozaben vtis. Nasmeh igra pomembno vlogo v tem kako človek dojema samega sebe. Raziskave so pokazale, da je nasmeh, bolj kot katerakoli druga fizična lastnost (oči, lasje, telo), tisto, kar moški in ženske smatrajo kot najprivlačnejše. Lep nasmeh odpira vrata in odpravlja prepreke do polnejšega in kvalitetnejšega življenja.

Dr. Gregor Škorjanc deluje kot polnopravni član Britanske Akademije za estetsko zobozdravstvo. Skupaj s sodelavci pokriva področje splošnega in estetskega zobozdravstva, oralne kirurgije, implantologije, ustne higiene in parodontalne obravnave.

Sodobno estetsko zobozdravstvo zahteva združevanje sodobne tehnologije z umetnostjo. Dr. Škorjanc se skupaj s svojimi sodelavci redno udeležuje šolanj v tujini (ZDA, VB, Švica) z namenom, da bi bile sodobne tehnike in terapije dostopne tudi njegovim pacientom.

 

Komu priporočate estetske zobozdravstvene posege ?

V kolikor niste samozavestni ko se smejite, si med smejanjem z roko prikrivate usta, želite nasmeh, kot ste ga videli v reviji? Ali opazite nepravilnosti na zobeh ali dlesnih, ko se pogledate v ogledalo? Si želite belih zob? Pokažete preveč ali premalo zob ali dlesni, ko se smejite?  Ste nezadovoljni z obliko zob?  Če ste pritrdilno odgovorili na katerokoli našteto vprašanje, potem je estetsko zobozdravstvo primerno za vas. Rad bi poudaril, da je pri obravnavi naših pacientov vedno na prvem mestu zdravje zob in obzobnih tkiv, šele nato estetika.

Kakšna je razlika med splošnim in estetskim zobozdravnikom?

Estetsko zobozdravstvo je nadgradnja , drug pogled  in pristop k zobozdravstvu. Po definiciji Ameriške Akademije za estetsko zobozdravstvo spadajo v ta okvir sledeči postopki: beljenje zob, luske porcelanske ali direktne, bonding, bele zalivke, laserski dvig dlesni, nevidna ortodontija (Clear Aligners,..).

Pri estetskemu zobozdravstvu gre pravzaprav za neko obliko umetnosti, saj dejansko kreiraš oz.ustvarjaš nasmehe in ljudem včasih dobesedno spremeniš življenje. Za mene osebno je največja nagrada zadovoljen in srečen pacinet.

Kakšna je razlika med beljenjem zob doma in beljenjem zob v ordinaciji?

To je odvisno od vaše želje kakšen nivo beline želite. V kolikor imate željo po maksimalni belini potem priporočam obisk ordinacije, saj so belila v ordinaciji močnejša kar zahteva poseben postopek in prisotnost za to usposobljene osebe (pregled zob). Možno je lasersko beljenje zob ali ZOOM. V kolikor pa želite barvo vaših zob le nekoliko izboljšati potem lahko uporabite belila za domačo uporabo. Dokaj učinkovito je belilo Crest.

V primeru, da imate težave z dlesnimi ali slabimi zobmi, ki povzročajo občutljivost in težave, bi vam pred kakršnim koli beljenjem zob doma svetoval, da obiščete zobozdravnika, ki bo omenjene težave pred beljenjem saniral z namenom, da si ne boste povzročili dodatne škode.

Povejte nam kaj več o porcelanskih luskah, venirijih.

Luske uporabljamo za spreminjane oblike zob, popravilo odkrušenih zob, za odpravo zabarvanj, ki jih ni moč odpraviti z beljenjem, rotacijo zob. Poznamo več vrst lusk. Katera opcija je optimalna za posameznika je odvisno od stanja zobnih in obzobnih tkiv ter želja pacienta. Poznamo direktne kompozitne luske, ki jih zobozdravnik dela sam direktno v ustih (bonding), luske, ki se zopet delijo na način preparacija/brušenja zob : klasične, prep-less luske in no-prep luske. Prav tako so v okviru naštetih lusk možne različne opcije materialov. Različne vrste lusk zahtevajo tudi različne debeline priprave zoba od 0,00 (direktne) do 0,80 mm. Zelo pomembno je, da se pri pripravi zoba ne posega v dentin, saj v tem primeru luska ne obstane in bo slej ko prej odpadla in zob se po nepotrebnem preveč brusi.

Večina ljudi je že pozna  krone ali mostičke, toda ali  se jih uporablja tudi v estetske namene?

Da, z zobnimi kronami in mostički poleg funkcionalnosti izboljšamo tudi estetiko. Ob tej priložnosti bi rad opozoril, da vse prepogosto srečujem paciente, ki se poslužujejo dentalnega turizma, katerim so popolnoma po nepotrebnem namestili zobne krone  na mestu zdravih zob v primerih, ko za to ni bilo nobene potrebe (potrebna bi bila npr. le kompozitna dograditev, luske, ravnanje zob). Toda žal tako stanje ni več reverzibilno, škoda je bila že narejena. Porcelanske krone se uporablja v primerih, ko so vse ostale možnosti že izčrpane.

Ali nevidni zobni aparati – folije res dosežejo enako kot klasični ortodontski aparati ?

Kot sem že omenil je tehnološki razvoj omogočil v zobozdravstvu v zadnjih 10 letih neverjetne nove možnosti. Med drugim so se začeli digitalno (3D print) izdelovati t.i. nevidne ortodontske aparate, gre za sosledje nevidnih folij – alignerjev, ki se jih menja na 10 do 14 dni in omogočajo premike zob. Kot članu BACD-ja mi je bilo že pred več kot 10 letimi predstavljena ta možnost ravnanja zob, v začetku je bilo mišljeno kot dopolnilo pred estetskimi preobrazbami, npr. da zob ni potrebno brusiti in se jih predhodno poravna v želeno linijo in nato namesti luske ali naredi bonding Glede na odlične izkušnje, ne invazivnost, dobre in predvidljive rezultate (3D pogled), hitrost tovrstnih terapij ter dobro desetletno sodelovanje z ortodontskim laboratorijem iz Londona se tega poslužujem vedno več. Moram pa omeniti, da so tovrstni aparati namenjeni le ravnanju zob, večjih nepravilnosti v smislu križnega griza, progenije,… ti aparati ne pokrivajo in niso enakovredni klasični ortodontski terapiji. Pacientu je omogočeno, da se mu pred samo terapijo izdela računalniška simulacija končnega stanja zob.

Glede na to da obstajajo številne vrste posegov za oblikovanje novega nasmeha , kako si lahko pacient sploh predstavlja kakšen bo  končen rezultat?

Najbolje je, da zobozdravnika povprašate, da vam pokaže slike njegovih podobnih primerov t.i. prej – potem . Druga možnost je t.i. mock up, ki ga lahko zobozdravnik naredi direktno v ustih s kompozitnim materialom ali pa zobni tehnik. Tretja možnost je računalniška simulacija oz. digital smile design, le ta nam zopet omogoča nove možnosti predstavitve.

Kako izbrati pravega estetskega zobozdravnika?

Vzemite si čas in obiščite več zobozdravnikov in se z njimi pogovorite, prav tako se pozanimajte pri njihovih pacientih. Prepričajte se, da vam ustreza tudi kot oseba in ne le kot zobozdravnik. Postavljate številčna vprašanja in ga po potrebi obiščite večkrat, zberite čim več informacij. Kot sem že omenil, se v zadnjem času vse prepogosto srečujem s pacienti, ki se jim je zaradi »ad hoc« odločitve in zavajajočih oglasov naredila nepopravljiva škoda. Preučite njegove primere, ustrezna šolanja in certifikate.

Kako vidite estetsko zobozdravstvo v prihodnosti

V zadnjem času v zobozdravstvu prihaja do številnih izboljšav. Velik napredek je tako v znanosti kot tudi v tehnologiji, ki nam odpirata nove možnosti. Na primer oralni scanner, ki meni osebno omogoča ekstremno natančnost pri izdelavi protetike ter komunikacijo med mano, zobnim tehnikom in pacientom ter predvsem olajšanje za pacienta. Prav tako so se pojavile nove možnosti anestezije.

Trendi na področju zobozdravstva?

Minimalna invazivnost zobozdravstvenih posegov, pink – white aesthetic, (estetika zob in dlesni), rešitve v enem obisku, uporaba zdravju prijaznejših materialov, uporaba brez bolečinskega zobozdravstva, vse storitve opravite na enem mestu, digitalizacija zobozdravstva.

www.zobozdravstvo-skorjanc.com