Na dolenjskem hribčku, s čudovitim pogledom na vinograd, vas bodo razvajali čisto pravi francoski šampanjski mehurčki. Družinsko posestvo, ki že četrto generacijo nadaljuje vinogradniško tradicijo, je medse sprejelo Francoza, ki prihaja iz  francoske Šampanje.

François Botton

Strasten enolog se je še v študentskih časih povsem naključno srečal in zaljubil v hčerko Slapšakovih ter v njihovo vinsko zgodbo vpletel francoski pristop k proizvodnji penin. Na sončnih pobočjih posestva, je François Botton, izšolan vinar, našel vse za optimalno ustvarjanje penin: laporno skrilasto in apnenčasto prst ter dejstvo, da grozdje doseže popolnoma enako zrelost kot v Šampanji. Tako v njihovi kleti nastajajo elegantne penine iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja, ki imajo slovenski karakter in francosko eleganco. Ob izjemnih letinah pa nastaja tudi modra frankinja, ki svoj karakter izoblikuje v hrastovem sodu.

Domači projekt Domaine Slapšak je avantura, v katero vsak član družine prinaša svoj čas in znanje. Avantura, ki goste popelje v čudovit dolenjski svet francoskega šampanjca. Penine so v skladu s tradicionalno metodo neletniške. To pomeni, da nastajajo iz določenega deleža vina iz rezerve. Z mešanjem osnovnih vin iz različnih letnikov vzdržujejo prepoznaven okus svojih penin.

Telče 5a, Trzišče

tel.: +386 40 221 908

info@domaine-slapsak.com, www.domaine-slapsak.com

fotografije: Dean Dubokovič

François Botton in Gregor Repovž