Domačija Majerija poleg družinskega doma zajema še prostore, namenjene gostom, ki iščejo mir, naravo in pristno kmečko okolje. Primerna je za vse, ki iščejo prijetno doživetje daleč od mestnega vrveža in hrupa. Idilično okolje vas bo zasanjalo v preteklost in vas napolnilo z mirom. Gospodarja Nataša in Matej Tomažič vas bosta skupaj s prijaznim osebjem v sproščujočem vzdušju in odlično tradicionalno hrano s pridihom sodobnosti prerodila in napolnila z novo energijo.

Idilična zgornje vipavska domačija, skrita med vinogradi in sadovnjaki, ponuja preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Hrana je pripravljena iz naravnih živil, kar zagotavlja polnost okusov. Ponudba sledi letnim časom. V pomladnih in poletnih mesecih se s sezonskimi živili in stilom kuhinje ozira po Mediteranu, jeseni in pozimi pa zadiši po osrednji Evropi.

Tokrat smo se  v Majeriji posedli za mizo na čudovitem vrtu in poskusili nov pomladanski meni . Postregli so nam z degustacijskim menijem, ki se je začel s pozdravom iz kuhinje, štrukeljci s čemažem. Nato je sledilo prijetno presenečenje v obliki ocvrtega regrata z jogurtovo omako in medom. Kot se v vipavski dolini spodobi, smo na krožnik dobili odlično Cigojevo salamo in domačo skuto s pehtranom. Sledila sta dva krožnika testenin, najprej koruzni trganci z bučkami, lešniki in omako rumene paprike, nato pa zeliščni rezanci z bakalco, kristalizirano mlado čebulo in paradižnikom. nadaljevali smo s stegenskim filejem jagenjčka v omaki iz belega vina in žajblja v družbi špargljev. Pred odlično sladico je Matej prinesel še precej posebno jed in sicer file muflona z brinjevcem in zelišči.

Družina Tomažič

Po vino se lahko skupaj z lastnikom domačije odpravite v velbano klet in si želeno buteljko izberete sami. Mi smo se prepustili Matejevi izbiri in tako za aperitiv popili kozarček lokalne penine Santei, nato pa dve vini iz vinske kleti UOU, katere vina so pridelana iz grozdja opuščenih vinogradov Vipavske in Goriške. Ob predjedeh smo pili malvazijo ivanko nato pa merlot gospodovo.

Domačija Majerija je pravi odgovor za vse, ki iščete pristno okolje brez nepotrebne vsakodnevne navlake, najboljša vipavska vina in dobro hrano. Ob diskretni domači postrežbi, vrhunski hrani in pijači užijte razkošje okusov in domače vzdušje. Vedno znova vas bodo presenetili z zanimivimi kombinacijami okusov, ki so jih poznali v preteklosti ali so splet sodobnih izkušenj in uporabe svežih, prvovrstnih živil iz domačega okolja. Pomembno noto v okusu jedi igrajo sveža zelišča, ki rastejo na vrtu ob hiši. Nekaterih izmed njih ni mogoče dobiti nikjer drugje v Sloveniji. Poleg zelišč imajo na njihovem vrtu prostor še nekatere rože, ki jih je moč uporabiti pri pripravi jedi. Sveža zelišča ter izdelki iz njih so tudi naprodaj za gostinstvo in domačo uporabo.

Domačija Majerija vam poleg odlične kulinarične in vinske izkušnje nudi možnost enkratne izkušnje prenočevanja. Na razpolago je deset dvoposteljnih sob, obarvanih na temo zelišč, ki so  pod zeliščnim vrtom, tik ob 300 let stari domačiji.

Slap 18, Vipava
tel.: +386 5 368 50 10, +386 41 405 903
www.majerija.si, info@majerija.si

fotografije: Dean Dubokovič