Burja je univerzalni nož za pršut, kovan v japonskem kovaškem mestu Seki iz japonskega jekla, ki je do zadnje malenkosti optimiziran za rezanje pršuta, zaradi tršega fleksibilnega rezila pa bo primeren tudi za razrez drugih večjih suhih mesnin in večjih pečenih kosov mesa. Nihče še ni posvetil dovolj pozornosti in ljubezni izdelavi noža, ki bi resnično odgovarjal na vse potrebe pri rezanju pršutov in bil pri tem resnično dober. Še posebej težko pa je narediti univerzalen nož, saj je pršutov in rezalnih tehnik zelo veliko.

Zakaj Burja? Burja  je mrzel, suh, sunkovit severovzhodni veter, brez katerega ni pršuta, ne glede na to, kje na svetu ga pridelujejo. Na nožu so zato vkovani znaki za močan severnik, v vsaki državi, kjer pridelujejo pršut, pa bo nosil ime po lokalnem severnem vetru, ki suši pršute.

Nevidna prisotnost vetra, tega velikega arhitekta narave, ki krivi mogočna drevesa, oživlja morje in ustvarja čarobne sipine, je tudi ključna sestavina nekaterih najznačilnejših okusov, ki nas spremljajo že tisočletja. Redkokdaj se ob pogledih na prelestne krajine, ustvarjene z vetrom, ali ob slastnih krožnikih na vetru sušenih dobrot, ki se topijo v ustih, spomnimo na tega skromnega, a nespornega kralja naravnih lepot. Ena redkih trofej, ob kateri ponosni proizvajalci ne pozabijo hvaliti svojega vetra do vseh potankosti, je pršut. Prav ostrina severovzhodnega vetra je tista, ki zareže skozi pore večnosti predanim kosom mesa in iz njih počasi, z občutkom, iztisne sokove ter v popolno sočnost vklene vsako kapljico okusa. Pri nas je to Burja.

Ali nam preostane kaj drugega, kot skleniti krog spoštovanja v vetru zorjenega okusa še v zadnjem dejanju, ko ga dejansko pretvorimo v užitek hrane? Prav temu je namenjen že tretji lastni product podjetja OsterRob – nož za pršut, ki je v celoti oblikovan s pridobljenim znanjem, skovan pa je pri že pregovorno najboljših mojstrih kovanja na Japonskem in s pozorno izbranim najprimernejšim japonskim jeklom.

Dolgoletne izkušnje z japonskimi noži, ki jih OsterRob prinaša v prostor evropske kulinarike, je Luka Grmovšek pred leti v sodelovanju z Binetom Volčičem prelil v prilagojen japonski nož Bunka ZDP-189, tokrat pa z Burjo predstavlja edinstveno novost za vse rezalce pršuta, tako domače navdušence kot profesionalce.

Pri Burji gre za združitev bogate kulinarične tradicije pršutov z japonsko tradicijo kovanja nožev. Ker so japonski kovači s kovaško tradicijo, znanjem in jekli daleč najboljši na svetu, je bil na dlani odgovor, da nož za pršut izdelajo na Japonskem. Od ideje do izvedbe se je po številnih pogovorih z izdelovalci nožev, testiranji, iskanju pravega jekla in zapletenimi analizami ročajev, proces po dobrih dveh letih ob številnih razrezanih pršutih in popitem vinu, obiskih Japonske in prekovanem jeklu zaključil. Tako danes po kraških kleteh reže Burja.

https://www.osterrob.si/