Brunarica Grič iz Šentjošta nad Horjulom je naziv najboljše slovenske brunarice prejela konec leta 2013. Da je gostišče doživelo takšen dvig kakovosti jedi in kakovosti na splošno ter si posledično ustvarilo dobro ime tudi med najzahtevnejšimi gosti, je zaslužen lastnik in hkrati glavni kuhar gostilne, Luka Košir, ki je od mame prevzel vodenje gostilne pred skoraj osmimi leti.

Da bo kuhar, je vedel od malega, tako sta rekla oče in mama, tako je bilo zastavljeno in tako tudi je. Sam je sledil le toku. Po osnovni šoli se je vpisal na srednjo gostinsko šolo, kjer se je izučil za kuharja, a sam pravi, da je šola še najmanj pomembna, če želiš biti dober kuhar. Pomembnejša je praksa, pa tudi nekaj talenta mora biti v tebi, da si potem lahko ustvariš pravi občutek za dobro kulinariko, seveda pa brez pravega zanimanja in želje ne gre.

Ker nikoli ni hotel biti povprečen, si je izbiral kakovostne kuhinje in prave kulinarične mojstre za svoje učitelje oziroma mentorje. Prakso in pozneje tudi prvo zaposlitev je dobil pri Janezu Bratovžu, ki mu je pokazal, v kateri smeri mora iti njegovo razmišljanje, v smislu kulinarike. Zatem je kar nekaj časa delal pri kolegu in bivšem sodelavcu iz JB-ja, Boštjanu Pavliju, v Harfi. A sam je vedel, da dolgo ne bo vztrajal v drugih kuhinjah, saj je imel doma svojo gostilno, za katero je imel razvito svojevrstno vizijo.

 

Gostišče Grič že vse od leta 1993 stoji na idilični lokaciji na vrhu Šentjošta in tja privablja številne goste. Nekoč so gostišče najpogosteje obiskali izletniki, pohodniki ali kolesarji, si privoščili pico ali kakšno jed na žlico in vzeli pot pod noge. Pod vodstvom novega chefa pa se je začela zgodba odvijati drugače. Gostišče je začelo delati na konkretni identiteti, in na “Grič” danes prihaja vse več gostov z namenom, da si privoščijo okusno in kakovostno jed.

Njihova posebnost je ta, da se jedilni list začne sestavljati z gostovo rezervacijo. Ko gost rezervira mizo, se šele začne konstruktivno formuliranje jedilnega lista. V splošnem gost najprej pove želje – kaj družba je in česa ne, ali so bolj za mesne, ribje ali zelenjavne jedi in v kakšnem cenovnem rangu se lahko gibljejo. Potem pa je delo na njihovi strani, saj želijo gosta do neke mere tudi presenetiti. Hočejo delati tako kulinariko, da gosta izobražujejo, da gost razmišlja, širi svoje obzorje in se uči pravilno soditi o dobri in kakovostni hrani. Imajo izjemno velik vrt, ki bi mu lahko rekli njiva, ter svoje pridelke. Vse pridelujejo na biološki način, nekatere rastline gojijo tudi biodinamično, trudijo pa se ohranjati avtonomne sorte rastlin. V 95 % delajo izključno z lokalnimi surovinami. Prav tako se ukvarjajo z nabiralništvom raznih zelišč, ki jih ponujajo gozdovi in travniki. V njihovi shrambi in skrinji se torej najdejo živila iz domačega hleva in rastlinjaka, s sosednje kmetije, iz okoliškega gozda, Medvedovega grabna ali Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. Gostišče Grič z Luko Koširjem je zagotovo kulinarični hram, ki ga je vredno obiskati.

Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom

+386 1 7540 128

info@gric.si

www.gric.si

fotografije: Dean Dubokovič