Sodobni svet postavlja v avtomobilizmu visoke ekološke zahteve. Že nekaj časa ni več dovolj le to, da se najuspešnejši menedžerji in dirketorji vozijo v limuzinah premijskih proizvajalcev, paziti morajo tudi na eko imidž. Hibridne različice, poleg izredno zmogljivih bencinskih, običajno predstavljajo vrh ponudbe in športni naboj tudi najbolj vozniških znamk med katere nedvomno spada tudi BMW, počasi popušča. Kljub temu priključno hibridna trojka, med drugim, ostaja vozniško vzorna in hkrati ekološko osveščena.

Priključno hibridne različice BMW ponuja v skoraj vseh modelih. Pri trojki so se odločili za kombinacijo dvolitrskega štirivaljnika, ki ob pomoči turbinskega polnilnika zmore 135 kW in 113 kW elektromotorja. Največja skupna moč obeh motorjev znaša ob pomoči funkcije XtraBoost (le ta za za kratek čas poveča moč za 40 konjev, dokler se baterija ne izprazni, vklopi se s programom sport ali do konca pohojenim pedalom za plin) 215 kilovatov in 420 Nm največjega navora. Vse to je dovolj za okoli 6 sekundni pospešek do 100 km/h in 220 km/h končne hitrosti.

Takšna zasnova je hibridni trojki vdihnila dodatni zagon in poskrbela za drastično povečanje učinkovitosti.  Litij-ionske baterije s kapaciteto 12 kWh v teoriji zagotavljajo tudi več kot 50 kilometrsko električno avtonomnost, vendar v praksi, kljub zelo umirjenemu ravnanju s stopalko za plin, ostaja realnost tam okoli 40 kilometrov, preden se je v pomoč neslišni elektriki zopet zagnal bencinski del pogonskega sklopa. Kljub temu hvalimo njegovo delovanje, predvsem pa sodelovanje z izvrstnim, 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki moč prenaša k vsem štirim kolesom in svoje delo opravlja popolnoma nezaznavno, v skladu z značajem BMW-jevih avtomobilov. In kar je še kako pomembno, poraba goriva. V kolikor imate možnost, da se boste vsako jutro usedli v avto s popolnoma napolnjeno baterijo, boste kot »normalen« uporabnik le redko zaslišali brnenje bencinskega motorja, ki pa bo poskrbel za brezskrbno vikend potepanje. S takšnim avtomobilom se z lahkoto vozite s porabo, ki zlepa ne bo presegla 5 litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Ambient je na nivoju, zaradi izredne kakovosti, premiumskega občutka in vrhunske ergonomije značilne za znamko. Še kombinacija usnjenega oblazinjenja konjak barve in aluminijastimi vložki armaturne plošče se nam je zdela športno elegantna in posrečena. Položaj za volanom je zlahka nastavljiv ne glede na višino voznika, udobje je na izredno visoki ravni.  Vozne lastnosti je, kot je v sedmici običajno, zaznamovalo prilagodljivo podvozje, dodatek brez katerega si sodobne limuzine, ki običajno kljub relativno čvrstim nastavitvam prepričajo tudi z visoko stopnjo udobja, ne sme manjkati.

Po značaju je trojka touring družinski športnik. Hibridni pogonski sklop pa ji, že tako polni superlativov povezanih z vozno dinamiko, kakovostjo in tehnično vzorno osnovo, tako kot številnim najožjim tekmecem, doda zeleno noto.

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Žiga Intihar in Blaž Kordelič