Odhajate na dopust. Ko ste s prtljago napolnili avto, imate dve možnosti. Prva je, da greste po vseh prostorih, spustite senčila, ugasnete luči, preverite, ali so televizorji, naprave hi-fi in klimatske naprave izklopljene, ali je ogrevanje nastavljeno tako, da bo toplo, ko se vrnete, ali so alarmne naprave vključene, ali so vsi timerji, ki skrbijo za simulacijo prisotnosti (svetila, senčila, avdio/video), pravilno nastavljeni in tako dalje. Druga možnost pa je, da imate »pametno« hišo in se s prej opisanimi »težavami« ne obremenjujete. Preden zapustite hišo, pritisnete tipko na stikalu (na njej lahko piše »odhod«, »dopust« ali kaj tretjega, kar vam je pač ljubše) in samodejno se zgodi vse prej opisano. Še več – to lahko storite na poti na letališče po mobilnem telefonu ali pa samo preverite, ali je doma res tako, kot je treba. Hiša vas lahko celo obvešča o spremembah stanja, če želite.

»Pametna« hiša je izraz, ki ga danes v splošnem razumemo kot hišo, ki zna vse sama, vendar je stvar nekoliko zapletena, predvsem pa draga. Pravzaprav gre za zelo posplošen izraz, ki izhaja iz besed smart (slovensko pameten) in intelligent (slovensko inteligenten). S tema dvema danes označujemo vse, kar je povezano z računalniki, internetom in informacijskimi tehnologijami. To pa ni posebej posrečeno, saj so danes pravzaprav vse sodobne naprave grajene »elektronsko«. Avtomobili so premikajoči se računalniki, pa jih ne imenujemo »pametni« avtomobili, temveč samo avtomobili, enako kot tiste pred petdesetimi leti, čeprav takrat niso imeli prav ničesar elektronskega. To pa zato, ker avtomobili danes brez inteligentne elektronike ne bi več bili avtomobili.

Podobno velja za zgradbe. V njih je vse več elektronike. V njih imamo sisteme ogrevanja, hlajenja, avdio-/videosisteme, sisteme protivlomnega varovanja, samodejnega vklapljanja in izklapljanja luči, električna senčila, elektronsko odklepanje in zaklepanje vhodnih vrat, električna garažna vrata, imamo pa tudi računalnike, pametne telefone, tablice in še in še. Imamo kup elektronike, nimamo pa »pametne« hiše, ker vseh teh naprav nimamo povezanih v neki logični, smiselni sklop, ki bi ga lahko udobno, racionalno in nasploh ustrezno upravljali. To pa počne »pametna« hiša.

Zaradi vsega prej opisanega je izraz, ki je primernejši za razumevanje koncepta »pametne« hiše, »racionalna« hiša.

»Pametna« hiša (oziroma, kot je že prej utemeljeno, »racionalna« hiša) pomeni torej smiselno povezavo vseh elektronskih sklopov hiše v eno, obvladljivo celoto. Racionalnost pri tem pa ne pomeni samo, da ne izgubljate časa z vsakokratnim popravljanjem nastavitev, izogibanjem temu, da morda pozabite prižgano klimatsko napravo ali gretje ali odprta garažna vrata ali prižgan televizor v spalnici ali spustiti senčila, ko odhajate od doma za dalj časa, temveč tudi racionalno rabo energije. Pa tu ni pomembno, ali imate pasivno hišo ali ne, temveč gre preprosto za to, da imate svetila prižgana samo tedaj, ko ste v prostoru, da imate ravno toliko svetlobe, kot jo potrebujete (če imate stovatne žarnice še ne pomeni, da morajo vedno goreti na polno, lahko jih zatemnite z dimerjem), da so ob sončnem dnevu pozimi pomembna senčila dvignjena, poleti pa spuščena, ter da vse to poteka samodejno, na osnovi informacij senzorjev.

Seveda pa tako kot beseda avtomobil ne določa enoznačno, za kako kakovostno vozilo gre, tako je tudi izraz »pametna« hiša splošen izraz. Nekakovostni ali nepravilno projektirani »dimerji« niso jamstvo prihranka, lahko celo brenčijo.

Nadalje slabo zamišljen sistem ne bo preprost za uporabnika, nekateri proizvodi v nižjem cenovnem razredu zahtevajo strokovnjaka za kakršnekoli spremembe, vrhunski sistemi pa omogočajo tudi laičnemu uporabniku, da sam spreminja nastavitve.

Ne nazadnje je pri sistemih upravljanja v hiši zelo pomembna oblika delov, ki so vidni, in materialov, iz katerih so izdelani, pa seveda komponente, ki so uporabljene (na primer motorji, transformatorji). Tu imamo v mislih zaslone na dotik, stikala, senčila, vodila zaves in podobno.

Eden vodilnih proizvajalcev na svetu, Lutron, vgrajuje samo najboljše komponente. Priznan projektant sistemov Lutron je povedal: »Lutron je eden najboljših, a tudi najdražjih izdelovalcev komponent za ‘pametno’ hišo, zato smo pod velikim cenovnim pritiskom na začetku nekajkrat popustili investitorjem in vgradili cenejše komponente. Na koncu nam je bilo žal, ker smo na projektu potrošili še več časa in denarja, kupec pa je bil zaradi stalnih dodatnih posegov nejevoljen. Tega ne počnemo več, vgrajujemo samo najboljše dele, imamo zadovoljne kupce. In tisti, ki so enkrat nekje kupili cenejše, pridejo na koncu k nam.«

Pri projektiranju »pametne« hiše je pomembna uporaba naprav izdelovalcev, ki veliko znanja vlagajo v razvoj preprostosti upravljanja. Eden takšnih je Bang & Olufsen. Čeprav proizvajalec avdio- in videonaprav natanko pozna delovanje »pametne« hiše. Zato televizorji Bang & Olufsen omogočajo, da kar na ekranu televizorja ob gledanju programa uravnavamo vse parametre »pametne« hiše – uravnavamo svetlobo po vseh prostorih, pregledujemo nadzorne kamere, odklepamo, zaklepamo vrata, reguliramo temperaturo in podobno – brez vstajanja, samo z daljincem v roki. Poleg vsega imate lahko v posameznih prostorih televizor Bang & Olufsen ali le zvočnik, vse pa je povezano v enoten sistem, pri čemer lahko v vseh prostorih predvajate enako glasbo ali pa v vsakem prostoru svojo – centralno z daljincem, telefonom ali pa lokalno le z dotikom ohišja zvočnika.

Za več informacij pišite na salon@beo-slo.com ali pokličite na 041 210 775.