Za povečanje dojk imamo na voljo vsadke dveh oblik – anatomske in okrogle. Izbira je odvisna od telesnih značilnosti in želja pacientke. V Plastični kirurgiji Zorman približno tretjino povečav opravimo z okroglimi in dve tretjini z anatomskimi vsadki. Avtor fotografije: Marko Ocepek

 

Povečanje dojk je že vrsto let najpogostejša lepotna operacija. Priljubljenost je spričevalo zadovoljstva žensk s povečanimi prsmi, pa tudi varnosti posega in vsadkov. Kljub temu ali pa prav zaradi tega o tej operaciji kroži veliko zmotnih prepričanj.

Plastični in estetski kirurg Peter Zorman se z estetsko in rekonstruktivno kirurgijo dojk na najvišjem nivoju ukvarja že več kot desetletje. Prosili smo ga, da nam pove kaj v zvezi z vsadki drži in kaj je zmota.

PREJ IN POTEM: Če želimo dolgoročno doseči lep in naraven rezultat pri izbiri velikosti vsadkov ne smemo pretiravati. Pacientka ima vstavljene vsadke anatomske oblike velike 270 ml, kar je priližno številko in pol več.  Avtor fotografije: Aleksandar Domitrica

  1. Dojke so po povečanju z vsadki videti nenaravne in nesorazmerne s telesom.

Razlogov za preoblikovanje dojk z vsadki je veliko. Pogosto se za ta poseg odločijo ženske po nosečnostih, ker želijo dojkam povrniti obliko in polnost. Dandanes imamo plastični kirurgi za povečanje dojk na voljo širok nabor vsadkov, ki se razlikujejo po velikosti, obliki, zgradbi ovojnice in polnilu. Z natančnimi meritvami izberemo takega, ki bo najbolje izpolnil pričakovanja posameznice. Pravilno izbrani vsadki in dobra kirurška tehnika omogočajo simetrične, lepo oblikovane dojke naravnih oblik, ki zadovoljijo ali celo presežejo pričakovanja velike večine žensk.

  1. Dojke bodo takoj po posegu izgledale odlično

Mehka tkiva na prsnem košu ob posegu, vsadek nekoliko sploščijo oziroma spremenijo njegovo obliko. Zato dojke prve dni po posegu ob oteklini izgledajo razmeroma nenaravno, saj so pretirano polne v zgornjem delu. Zaradi strukture polnila vsadki po nekaj mesecih raztgenejo tkiva, ki ležijo nad njimi  in dojka postopno zavzame dokončno obliko. Obenem splahni oteklina in vsadki se zaradi sile težnosti nekoliko spustijo. Za končni rezultat je torej potrebno počakati kar nekaj časa (vsaj 6-9 mesecev), zato pametno načrtujte termin posega.

  1. Prsni vsadki vplivajo na dojenje in sestavo materinega mleka.

V nobeni od opravljenih znanstvenih raziskav v mleku mater z vsadki niso našli sledov silikona ali katerekoli druge otroku škodljive snovi. Vsadki praviloma ne vplivajo na sposobnost dojenja, zlasti če jih pod žlezo vstavimo skozi rez pod dojko.

  1. Prsni vsadki ovirajo mamografski pregled.

Po povečanju dojk z vsadki so za natančno mamografsko oceno dojke potrebne posebne projekcije, ki jih rutinsko izvajajo na večini radioloških oddelkov. Vsadki ne ovirajo mamografske, ultrazvočne ali magnetno resonančne prepoznave novotvorb. Prav tako ne vplivajo na klinični pregled dojk. Raziskave kažejo, da pri povečanih dojkah zaznamo nastanek raka v enako zgodnjih stadijih kot pri dojkah brez vsadkov.

  1. Vsadke moram zamenjati po desetih letih.

Vsadkov ni potrebno zamenjati po določenem času. Vsadki, ki jih uporabljamo danes so tehnično izredno izpopolnjeni in izdelani tako, da bodo zdržali dolga leta. Najboljši proizvajalci jamčijo za njihovo kakovost z doživljenjsko garancijo. Opozoriti pa moram, da je včasih vsadke zaradi reakcije tkiva in težav kot so skrčenje ovojnice ali obračanje vsadka z leti potrebno odstraniti ali zamenjati.

  1. Povečanje dojk z lastno maščobo je naravnejše in boljše kot povečanje z vsadki.

Kljub temu, da je vbrizgavanje lastne maščobe z razvojem sodobnih tehnik postala varna in razširjena metoda tudi za povečanje dojk, praviloma ni zamenjava za klasično povečanje z vsadki. Povečanje z vsadki je zanesljivejši, krajši in enkraten poseg, s katerim lahko dojke znatno povečamo in predvidljivo preoblikujemo. Povečanje z lastno maščobo je večinoma primerno za blago povečanje lepo oblikovanih nepovešenih dojk. Za takšno operacijo mora imeti ženska tudi dovolj maščobnih blazinic na mestih, kjer bi se jih želela znebiti.

  1. Po povečanju dojk z vsadki bom slabše čutila bradavice.

Občutljivost bradavic za dotik je po povečanju dojk lahko prehodno zmanjšana ali odsotna, občutljivost pa se običajno postopno povrne v nekaj mesecih.

  1. Po povečanju dojk bom imela nekaj časa vstavljene drenažne cevke.

Ob natančni kirurški tehniki drenažne cevke pri vstavitvi vsadkov večinoma niso potrebne.

  1. Obstaja najboljše mesto vstavitve (nad ali pod prsno mišico), mesto brazgotine ter vrsta vsadka.

Nikakor ne. Upoštevati je potrebno telesne značilnosti in želje zato je izbira prilagojena vsaki posameznici. Kirurgi, ki se vsakodnevno ukvarjamo s preoblikovanjem dojk imamo na voljo različne možnosti, tako glede izbire tehnike kot tudi vsadkov, da se lahko kar najbolje približamo željenim rezultatom.

  1. Všeč mi je rezultat povečanja dojk pri prijateljici. Če izberem istega kirurga in vsadke, bom imela enak rezultat.

Ste imeli dojke enake pred operacijo? Seveda ne! Vsi smo drugačni. Imate edinstvene dojke in tkiva. Zato bo tudi rezultat vaše operacije drugačen. Nanj vplivajo številni dejavniki. Vaša velikost, prostornina in druge mere vaših dojk, oblika prsnega koša, lastnosti kože, in tako naprej. Rezultati posega pri drugih so lahko v pomoč le kot orientacija, izbrani plastični kirurg pa vas mora opozoriti na vse posebnosti vaše anatomije in prilagoditi poseg posebej za vas.

Avtor prispevka, plastični in estetski kirurg Peter Zorman, se s kirurgijo dojk ukvarja že več kot 15 let.