Stara gostilna je ena najstarejših gostiln Piranu, a s svežo zgodbo in novim konceptom. Skrita je med slikovitimi piranskimi hišami, le korak od piranske promenade in vrveža. Njen prepoznavni atrij je kot steklena vitrina, ki nagovarja le poznavalce, poleti pa gostom omogoča, da se prepustijo vonju morske pene in se ob mehkobi večerne sape povežejo z dogajanjem na piranskih ulicah.

Butična restavracija ne navdušuje samo z gastronomsko ponudbo, temveč tudi s premišljeno izbranim interierjem, ki naredi vtis. K zaokroženemu estetskemu vtisu, ki gradi identiteto Stare gostilne prispevajo tudi lično pripravljene mize, stilski jedilni listi in elegantne vitrine, ki nudijo varno zavetje kar 150 destilatom.

Šefovsko mesto pripada lastnici Donati Krašek, ki ji pogumno stoji ob boku 22-letni chef kuhinje Kristian Zule – Kiki. Donata in Kristian sta glavni kreativni sili Stare gostilne, ki ob podpori usklajene ekipe stremita k svetovljanskim krožnikom in popolni postrežbi.

Filozofija Stare gostilne je preprosta, saj jo navdihujejo darovi narave lokalnega okolja in bogata gastronomska dediščina regije. Za vrhunski okus in perfekten krožnik je najpomembnejša sezonska, lokalna, sledljiva in kakovostna sestavina.

Chef sestavine spoštuje, jih skrbno izbira in hkrati sledi principu zero – waste, saj ne zavrže skoraj ničesar. Na jedilnem listu boste našli izbor jedi, ki bo zadovoljil še tako zahtevne okuse. Izberite enega izmed gurmanskih presežkov, ki so postali stalnica v njihovi a la carte ponudbi ali pa se prepustite, da vas z 8-hodnim degustacijskim menijem popeljejo na kulinarično dogodivščino, ki je tudi nam pustila velik vtis: sashimi tune z gelom gozdnim sadežem, dimljen cream fresh in vloženimi češnjami; domači tacos s trgano svinjino, coleslaw iz osočnika, jabolk in domačega jogurta in domačo majonezo; račja prsa s pečenim radičem, račja pašteta s foie gras in briošem, arancin iz konfetiranega račjega stegna; kraške kapesante s kislo repo, ocvirki, pinjencem in jerebiko; file skuše s pirejem brokolija, misom in tahini pasto, blanširan brokoli v pistacijevi skorjici z zelenim curryjem iz limonine trave in bazilike; srnin file s pirejem gozdnih sadežev in rdeče pese, jogurtovo kremo in pesinim vinaigrettom; file brancina z brancinovim moussom, vloženo zeleno, špinačno kremo in šampanjsko omako ter kot zadnji hod mouss zelenih oliv, sladoled morske soli, gel sipinega črnila in osočnikom. Pred tem smo na mizo dobili še štiri pozdrave iz kuhinje in za konec praline in sladoled sivke. Vsak hod je pustolovščina zase, skupna točka vsem pa ostaja inovativno sodobna nadgradnja, elegantna interpretacija kraško – istrskih okusov ter edinstvenih senzoričnih doživetij.

Užitek spajanja kulinaričnih in vinskih presežkov je vsekakor zagotovljen, saj se v skoraj skriti, a izjemno bogati vinski kleti blešči kar 400 vinskih etiket, slovenskih in tujih vinskih elit. Skozi okušanje najboljšega vas bo spretno vodil hišni somelier Zoran Bogdanovski, ki bo celotno doživetje začinil še s svojo eleganco in humorjem. Za »piko na i« pa bo poskrbel še izbor žlahtnih in vrhunskih cigar. Spajanje kulinarične dediščine z mladostno domišljijo in talentom je nedvomno razlog za njen obisk.

Fotografije: Dean Dubokovič

Savudrijska ulica 2, Piran, tel.: 041 439 008, 040 777 979

info@stara-gostilna.com, www.stara-gostilna.com