Znano letovišče Alta Badia v osrčju italijanskih Dolomitov, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine ponuja precej več kot le smučanje – obiskovalcem je tudi v poletnem času na voljo veliko zabavnih, kulinaričnih in športnih aktivnosti, parki v naravi (prosto plezanje, fitnes na prostem na 2000 metrih višine, kneip, nordijska hoja, mini golf tečaji v medvedjem parku…), pikniki in zanimivimi dogodki, kjer se prepletajo glasba, vino in kulinarika, zaradi česar postaja letovišče zadnja leta vse bolj priljubljeno vse dni v letu. Nenazadnje pa se lahko tam tudi samo sprostite na ogromnih lesenih ležalnikih ob poslušanju čarobnih ladinskih zgodbic. Mi smo kakopak poskusili skoraj vse.

Chefa  Norbert Niederkofler in Matteo Metullio
predstavljata vrh kulinarike Alta Badie

Nicole Dorigo in Stefanie Irsara,
turistična organizacija Alta Badia

Večere in jutra smo sproščeno preživeli v Arthotelu Capella v vasici Colfosco (www.hotelcapella.com), ki je opremljen v sodobnem alpskem slogu in je eden redkih hotelov v okolici, ki ima zunanji bazen. Ima vrednote gostoljubnosti in domačnosti, ki so tesno povezane z lokalnim okoljem. Tam smo ob pogledu na okoliško pokrajino okušali izvrstne lokalne dobrote.

Na pot pa smo se podali predvsem zaradi kulinaričnega dogodka LA DOLOMITICA, ki je postal že tradicionalen, saj so ga letos organizirali že tretjič. V osrčju narave, v nacionalnem parku Fanes, smo okušali jedi 7 chefov iz Alta Badie – Norbert Niederkofler (St. Hubertus v Relais & Chateaux Hotel Rosa Alpina, San Cassiano, 2 Michelin zvezdici), Matteo Metullio (La Siriola v Hotel Ciasa Salares, San Cassiano), Andrea Irsara (Gourmet Hotel Gran Ander), Giuseppe Gravela (La Gana v Hotel Cristallo), Massimo Busin (Hotel Sassongher), Simon Tirel (Hotel Diana) in Andrea Bedin (Hotel Col Alto) in 4 chefov iz drugih italijanskih regij – Matthias Pescollderungg (Restavracija zum Mohren), Riccardo Gaspari (Restavracija San Brite), Sergio Mei (Ambassador Restavracija San Pietro) in Matteo Monti (Restavracija Rebelot del Pont). Izvrstne krožnike so spremljale odlične penine in vina.

www.altabadia.org

besedilo in fotografije: Dean Dubokovič