Turistično središče Alta Badia se lahko pohvali z odlično kulinarično ponudbo. Na razmeromam majhnem področju premorejo kar tri restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami in to ena s tremi, ena z dvemi in ena z eno. Prvi kulinarični dogodek na belih strminah Alta Badie je vsako leto Gourmet Ski Safari, ki se odvija v decembru ob začetku smučarske sezone. Da je to posebno doživetje, smo se prepričali tudi sami in se že četrto leto zapored odzvali povabilu organizatorjev. Udeležili smo se namreč prvega takšnega dogodka v sezoni in navdušenje je bilo zopet popolno.

 

Že peto leto zapored se je v tem letovišču decembra lani zbralo sedem vrhunskih chefov, ki so kuhali jedi iz spominov na svoje otroštvo. Pridružili so se jim še proizvajalci vina iz Italije, Dogodek smo začeli z druženjem in pokušino mojstrovin v legendarni smučarski koči Club Moritzino, kjer so nam pripravili pestro izbiro jedi in vin, ki jih je mogoče okušati skozi celo sezono v tej smučarski regiji.

Neformalno druženje chefov kulinarike z zanimivimi pogovori o kulinaričnih trendih, brez tekmovanja v kuhinji, ampak z vzajemno predstavitvijo najnovejših receptov, se je iz leta v leto izjemno razvijalo, zato danes predstavlja in postavlja smernice v kulinaričnem svetu. Sam dogodek privablja obiskovalce od vsepovsod na degustacije v kočah po smučišču. Tokrat so dnevno dogajanje gostile gorske koče Club Moritzino (Norbert Niederkofler, Restaurant St.Hubertus – Relais & Chateaux Hotel Rosa Alpina, Alta Badia, 3 Michelinove zvezdice), I Tabla (Alberto Faccani, Restaurant Magnolia, Cesenatico – Italija), Col Alt (Francesco Baldissarutti (Restaurant Perbellini, Isola Rizza Verona, Italija), Piz Arlara (Matteo Metullio, La Siriola, San Cassiano, 2 Michelinovi zvezdici), Las Vegas (Giuseppe Biuso, Restaurant Il Cappero, Isola di Vulcano, Sicilija), Bioch (Nicola Laera (Restaurant La Stüa de Michil – Hotel La Perla, Alta Badia, 1 Michelinova zvezdica) in Bamby (Nino Graziano, Restaurant Semifreddo, Moskva).

 

Nova zvezda je zasijala – mercedes-benz E 220 d all-terrain

Kot se spodobi, smo se v Alta Badio pripeljali zvezdniško z novim Mercedes-benzom E all-terrain, ki prinaša več robustnosti za potrebe vožnje izven asfaltiranih cest v primerjavi s karavansko različico. To pomeni višji odmik od tal, zračno vzmetenje, ki odmik od tal prilagaja za največ 3,5 centimetre (na najvišji točki je oddaljenost od tal 15,6 centimetra), serijski štirikolesni pogon 4matic, 19 oziroma 20-palčna platišča, pnevmatike so posebej prilagojene terenski vožnji. Sistem dynamic select omogoča izbiro petih različnih načinov vožnje (nov je all terrain način), v primerjavi s klasičnim karavanom je robustnejša zunanjosti z dodatnimi zaščitnimi elementi karoserije, nekoliko drugačna je tudi prednja maska.

Testnega all-terraina je poganjal 143 kilovatni dizel v različici 220d, z devetstopenjskim 9G-tronic samodejnim menjalnikom. Pospešek od 0 do 100 km/h znaša 8,0 sekunde, najvišja hitrost pa 231 km/h. Spodobni podatki, toda nič ne bi imeli proti, če bi tako impresiven avtomobil poganjal šestvaljni motor. Prtljažnik meri med 670 in 1820 litri, kar ga uvršča v vrh razreda, odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat pa je olajšano z elektronskim sistemom easy-pack.

Novi mercedes all-terrain je prijetna osvežitev v razredu, kjer sta do sedaj kraljevala Audi z allroadom in Volvo z V90 CC.

Kulinarično doživetje v Alta Badii je vsako leto nekaj posebnega, dogodek, ki ga pač ne pozabiš. Tudi v tej zimi se bo tam zvrstilo še nekaj podobnih dogodkov, ki dokazujejo, da so Južni Tirolci mojstri ne samo v pripravi vrhunskih smučarskih prog pač pa tudi odlične hrane. In tako, kot znajo to stvar zapakirati oni, jo najbrž ne zna nihče drug.

www.altabadia.org

besedilo: Blaž Kordelič, fotografije: Dean Dubokovič