V Alta Badii se je po zloglasnem dogodku Chef’s Cup že tretje leto zapored odvil festival etične kuhinje Care’s, na katerem so se zbrali kuharski mojstri z vsega sveta, ki so v hotelih v vasicah San Cassiano, La Villa in Corvara ter kočah na smučiščih (Moritzino, Luigi Gorza,  Piz Boe’, Las Vegas, Col Pradat) razpravljali o trajnostni prihodnosti gastronomije, pa tudi kuhali, seveda.

 

Organizatorja, Norbert Niederkofler, kuhar s tremi Michelinovimi zvezdicami (restavracija St. Hubertus, San Cassiano) in lastnik marketinške agencije Hmc Paolo Ferretti  sta tudi letos od 14. do 17. januarja gostila 36 vrhunskih kuharjev s skupno vizijo novega, inovativnega in etičnega pristopa do hrane s poudarkom na tradiciji in lokalnih izdelkih. Letos je Care’s predvsem sledil motu »Razmišljaj  široko, razmišljaj trajnostno« in želel poudariti kot glavno temo dogodka recikliranje odpadkov, ki se začne že v kuhinji restavracije.

Na festivalu je bil prisoten tudi naš kuharski velemojster Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu v Vipavi, ki je na večernem dogodku »At the Top Care’s Dinner« v moderni koči Piz Boe’ na 2.000 metrih navdušil s tradicionalnim krožnikom iz Vipavske doline; vipavsko klobaso kuhano v vinu z rdečim radičem in gorčičnim semeni. Poslušali in okušali smo ga tudi še na delavnici, kjer je poleg kuharskih chefov iz Avstralije, Rusije in Italije predstavil svoj vidik trajnostne gastronomije.

 

Izobraževanja, delavnice, večerje in zabave so se vrstile iz dneva v dan. Zadnji dan se je pa slavnostno zaključil v prestižnem hotelu Rosa Alpina v San Cassianu z večerjo z mladimi chefi in mentorji ter podelitvijo nagrad za mlade etične talente (kuharje, slaščičarje in hotelirje) in nagrado za družbeno odgovornost s strani prestižne slaščičarne Marchesi iz leta 1824, ki je od leta 2014 v lasti modnega imperija Prada. In kot pravi idejni oče dogodka, chef Norbert Niederkofler: »Pomembno je, da z našimi dejanji, ki so na eni stran kultura in doživetja, na drugi pa inovativnost, izobražujemo mlade talente in skrbimo za prihodnost naših otrok«.

www.care-s.it

besedilo: Katja Kralj, fotografije: Dean Dubokovič