V severnoitalijanski Benečiji se v zavetju mogočnih Dolomitov skriva slikovito mesto z zvenečim imenom Cortina d’Ampezzo. Tu so daljnega leta 1956 potekale prve zimske olimpijske igre, zadnjih nekaj desetletij pa tekme za svetovni pokal alpskega smučanja. Pravljična okolica mesta je svoje čare gostila v številnih znanih filmih in privabila mnogo zvenečih imen, ki so si tu postavila svoja počitniška gnezdeca. Cortina d’Ampezzo je danes tako eno od najbolj znanih svetovnih smučišč in ena od treh najbolj prestižnih evropskih smučarskih lokacij, ki vsako leto privabi veliko turistov na svoje deviško bele strmine. Ampak Cortina ne privablja svojih gostov le pozimi, temveč tudi poleti, ko lahko tu uživajo v sprehodih in kolesarjenju po čudoviti naravi ter pokušajo kulinarične mojstrovine.

Kot se za takšno središče spodobi, je na voljo nekaj odličnih hotelov, trije se ponašajo s petimi zvezdicami, mednje pa sodi tudi novi hotel Rosapetra Spa Resort. V čudovitih sobah tega dolomitskega bisera lahko uživamo v razgledu na Tofane, Becco di Mezzodì in Monte Cristallo. Hotel Rosapetra Spa Resort se nahaja ob vstopu v mestece Cortina d’Ampezzo. Povsem nova stavba vključuje obsežen velnes z notranjim bazenom. Sprostite se lahko na terasi zimskega vrta in v poletnem baru na prostem, na voljo pa sta tudi bar in restavracija. Prestižen hotel je kot nalašč za petične goste te italijanske smučarske destinacije. Njihovo poslanstvo je poskrbeti za prostor, namenjen sproščanju, in zadovoljiti prav vse želje gosta. Ta mali hotel ima 29 sob, med katerimi sta dve suiti. Odlično hrano nudi njihova hišna restavracija La Corte del Lampone, katere hrana temelji na svežih lokalnih sestavinah ob pestrem izboru vin iz njihove kleti.

Za sprostitev je na voljo velik spa z bazenom, masažnim bazenom in savnami ter široko izbiro masaž.

Zjutraj smo se v jedilnici hotela okrepčali s samopostrežnim zajtrkom z bogato izbiro klasičnih in domačih jedi. Polni energije smo nato zgrabili smuči in jo mahnili na bele strmine. Cortina d’Ampezzo je pravi raj za smučarje, saj ponuja kar 140 kilometrov prog, od katerih je 39 kilometrov namenjenih začetnikom, 74 kilometrov navadnim smučarjem, sedem kilometrov najtežjih prog pa najboljšim in neustrašnim smučarjem. Na smučišču obratuje kar 51 vlečnic, najvišja pa nas povzpne na 2.939 visok Forcella Staunies pod Monte Cristallo.

Pred kratkim so v Cortini dokončali nov snežni park, kjer lahko deskarji preizkusijo vse svoje spretnosti na številnih skakalnicah, tračnicah in drugih objektih. Snežni park se nahaja na progi San Zan v Socrepes območju Tofane. Deskarjem ponuja adrenalinske užitke na dobrih petsto metrih dolžine, povezanih s štirisedežnico. Park je prijazen tako do začetnikov kot profesionalcev, saj je glede na težavnostno stopnjo razdeljen na dve območji.

Cortina od nekdaj slovi kot postavljavka oziroma uvajalka trendov, zato želi doseči nov trend smučanja. Bistvo počasnega smučanja je, da si vzamemo čas in uživamo v trenutkih. Spodbuja nas, da se na poti po progi večkrat ustavimo in občudujemo veličasten razgled po mogočnih vrhovih Dolomitov. Tej vrsti smučanja so v Cortini namenili spust Vitelli, ki velja za enega najslikovitejših, kar jih premore Mount Faloria. Ob smučišču so številne počivalne točke, ki z udobnimi klopmi kar vabijo k parčkanju v objemu žarečih žarkov zahajajočega sonca.

Cortina in vrhunski prestižni hotel Rosapetra sta pripravljena tako na poletno kot tudi naslednjo zimsko sezono. Kdor je namreč pravi ljubitelj tega prestižnega tradicionalnega italijanskega turističnega bisera, si bo svojo sobo rezerviral že zdaj.

www.rosapetracortina.it

Zuel di Sopra N°1, Cortina d’Ampezzo
Tel.: +39 0436 869062