MINI je z zadnjo generacijo pridobil še model s petimi vrati. Najnovejši član te uspešne in priljubljene družine je še kako dobrodošel, saj mu dodatni par vrat povečuje uporabnost, obenem pa ostaja tisti pravi MINI. V letošnjem letu so ga pomladili, opremili s povsem novim samodejnim menjalnikom in mu tako zagotovili brezskrbno prihodnost.

MINI s petimi vrati je z daljšo medosno razdaljo je pridobil prav pri prostoru za potnike na zadnjih sedežih. Z dodatnim parom vrat na boku pa je močno olajšan dostop za vstopanje in izstopanje potnikov. V primerjavi z dvovratnim je prostora na zadnjih sedežih več vendar čudežev nikar ne pričakujte. Dva otroka s prostorom ne bosta imela težav, odrasli pa si raje izborite prostor spredaj, še najbolje na vozniškem sedežu, sploh če gre za različico S.

 

Petvratni MINI je kljub prirastku v dolžino in paru bočnih vrat ostal tisti pravi MINI, ki je izredno kvalitetno narejen, pri katerem so oblikovalci mislili prav na vsak detajl tako v notranjosti kot zunanjosti, ki ponuja odlične vozniške občutke ter človeku vliva samozavest. Voznikov in sovoznikov prostor sta identična dvovratnemu modelu, kar pomeni da se spredaj odlično sedi v športnih sedežih, ki ponujata dovolj bočne opore, da telesi pri hitri vožnji skozi zavoje ostaneta na svojem mestu. Volanski obroč je izdatno nastavljiv in dobro posreduje informacije z cestišča. Armaturna plošča pa je tako samosvoja da voznik in potniki nikakor ne morejo spregledati v katerem avtomobilu sedijo. Prtljažnik vozila ponuja dovolj uporabnega prostora za ne prezahtevno družino.

MINI COOPER S 5 vrat poganja 2 litrski štiri valjni turbo bencinski agregat, ki razvije 141 kW motorne moči ter 280 Nm motornega navora kar pomeni, da je malček izredno živahen avtomobil, ki z mesta do sto kilometrov na uro pospeši  v 6,8 sekunde končna hitrost pa znaša 235 km/h. Motorju v pomoč pri prenašanju te moči na cestišče je odlični novi dvosklopčni samodejni sedem stopenjski menjalnik. Motornim zmogljivostim je prirejeno tudi podvozje, ki se športne vožnje ne ustraši in vozniku vliva veliko mero zaupanja pri premagovanju zavojev. Podvozje pa je kljub temu da je bolj športno še vedno dovolj udobno za daljša avtocestna potovanja.

 

 

Z določenimi detajli, ki jih je z veseljem kaže prenovljeni MINI, je ta avtomobil nared za osvajanje novih kupcev. V različici COOPER S poleg MINI občutka ponuja še odlične vozniške občutke, nad katerimi ne bodo ostali ravnodušni niti največji ljubitelji športne vožnje. Prava igrača za velike fante.

besedilo in fotografije: Blaž Kordelič