V Alta Badii je namesto zloglasnega dogodka Chef’s Cup že drugo leto zapored potekal festival etične kuhinje Care’s, na katerem so se zbrali kuharski mojstri z vsega sveta, ki so v hotelih med vasicama La Villa in Corvara ter kočah na smučiščih (Lagazuoi, Piz Boe’, Jimmy, Las Vegas, Col Alt) razpravljali o trajnostni prihodnosti gastronomije, pa tudi kuhali, seveda.

Organizatorji, Norbert Niederkofler, kuhar z dvema Michelinovima zvezdicama (restavracija St. Hubertus, San Cassiano), so s pomočjo kuharja Giancarla Morellija (restavracija Pomiroeu, ena Michelinova zvezdica, Seregno) in lastnika marketinške agencije Hmc Paola Ferrettija tudi letos od 22. do 25. januarja gostili 30 vrhunskih kuharjev iz 6 celin in 16 držav s skupno vizijo novega, inovativnega in etičnega pristopa do hrane s poudarkom na tradiciji in lokalnih izdelkih. Letos je Care’s želel poudariti pomen tradicije, spoštovanje narave in lokalnih pridelovalcev ter promoviranje etičnega pristopa do samozadostne kuhinje, od pridelave lokalnih pridelkov do recikliranja odpadkov, ter s tem pripomoči k ozaveščanju starejših in mladih.

 

Na festivalu je bila prisotna tudi naša kuharska velemojstrica Ana Roš, ki jo je prav v tem času britanska gastronomska revija Restaurant razglasila za naj kuharsko mojstrico tega leta (The World’s Best Female Chef). Ta prestižni naziv podelijo v sklopu razglasitve najboljših restavracij sveta (The World’s 50 Best Restaurants). Z Ano Roš smo se družili na mojstrski delavnici, kjer sta skupaj z izjemno Christino Bowerman iz Rima (restavracija Glass, ena Michelinova zvezdica) pripravili vsaka svoj krožnik. Christina seveda špagete z omako iz popra in sira, Ana pa soško postrv s kostanjem, kobariško skuto in ikrami, kar sta vse skupaj lepo zaokrožili s peninami Ferrari iz pokrajine Trento. Ana se je seveda znova izkazala tudi na slavnostni večerji, kjer so ji družbo delali priznani kuharji iz Italije, Mehike, Avstrije, Čila, Portugalske in Danske.

Izobraževanja, delavnice, večerje in zabave so se vrstili iz dneva v dan. Zadnji dan so slavnostno sklenili v prestižnem hotelu Rosa Alpina v San Cassianu z večerjo z mladimi chefi in mentorji ter podelitvijo nagrad za mlade etične talente (kuharje, slaščičarje in hotelirje), pa tudi nagrade za družbeno odgovornost, ki jo je podelila prestižna slaščičarna Marchesi. Slednja je svoja vrata odprla že leta 1824, od 2014 pa je v lasti modnega imperija Prada. In kot pravi idejni oče dogodka chef Norbert: »Pomembno je, da z našimi dejanji, ki so na eni strani kultura in doživetja, na drugi pa inovativnost, izobražujemo mlade talente ter skrbimo za prihodnost svojih otrok.«

 

besedilo: Katja Kralj, fotografije: Dean Dubokovič

www.care-s.it